La mirada personal de Manuel Latorre…JOAN RIBO: UN ANY I UN DIA

manuel latorre

 publi3comeruzafa

 

javierpubli
publi1comeruzafajavierpubli

Ya s’ha complit el primer any de Joan Ribó i Canut com alcalde de Valéncia i es moment de fer balanç. Reconeguen de bestreta que no era gens facil, haguera segut qualsevol, ser l’alcalde post Rita. Dit aço tenim que convindre primer que res en que Ribó s’emprenyà des d’el minut un del seu manament en no deixar indiferents a ningú i l’ha conseguit sobradament. Per a be o per a mal, el nou alcalde ya es conegut per tots i no a soles en la seua ciutat. Si be es cert que ha anat atemperant les seues eixides de to en el pas del temps, la seua gestió encara continua tenint mes ombres que llums.

Si no ha resultat l’alcalde ultra catalaniste que tots mos esperaven, segurament no ha segut per falta de ganes i si de pura estrategia politica. Si que ha deixat molt clar paca a on va a anar dirigida la tasca cultural del seu equip de govern (especialment de Fuset i Grezzi) en continus ullets al catalanisme i menyspreus al valencianisme. Pot ser que tampoc s’haja notat tant perque realment era algo que ya venien patint quan el PP estava en el govern municipal. Encara que a mida que avance la llegislatura esperem a un Ribó mes combatiu i manco contemplatiu en certes qüestions que des de sempre han segut l’eix de la seua carrera politica: L’unitat de la llengua, els payasos catalans, la laicitat de tot lo public… Temps al temps.

Es cert que Joan Ribó ha publicat tots els seus edictes des de que arribà a l’alcaldia en perfecte barceloní. Pero es que Rita Barbera i Nolla tambe o fea. Es cert que Joan Ribó s’ha reunit varies voltes en els membres de a AVL. Pero es que Rita Barbera tambe ho va fer. Es cert que Joan Ribó ha donat subvencions a entitats catalanistes tan conegudes i reconegudes com Escola Valenciana o ACPV. Pero es que Rita Barbera ho va fer de manera ininterrompuda durant els 24 anys que va ser alcaldesa. Joan Ribó no s’ha reunit en les entitats valencianistes. I Rita barbera tampoc, ya que a soles ho fea en aquelles a les que previament havia comprat el PP via subvencions oficials. Es a dir que la politica cultural que de moment esta desenrollant el nou ajuntament, en poc se diferencia de la que varen patir durant vora sis llegislatures.

Quan la gent se queixa, per eixemple, de que Pere Fuset no ha deixat al GAV participar enguany en Expojove, se oblida de que va ser Felix Crespo qui en 2008 convidà per primera volta a ACPV a la fira, colocà el seu estant al costat del de les JJGAV, que portaven montant des de la primera edicio, buscant l’inevitable enfrontament entre ab dos entitats antagoniques per aixina tindre l’excusa i expulsar al GAV. Quan la gent se queixa, per eixemple, de que l’actual Junta Central Fallera potencie els llibrets i les falles escrites en la normativa de la AVL, s’oblida de que quan la controlava el PP ya se fea lo mateix, potenciant en molts diners el concurs de llibrets de conselleria, deixant el de Lo Rat Penat com algo testimonial, premiant a falles rotulades en pur català (avis, doncs, a les hores, estones…) i politisant l’Assamblea de Presidents fins buidar-la de tot caracter reivindicatiu.

¿Que en els coleges municipals se esta ensenyant català? Clar, lo mateix que el curs passat, l’anterior i tots els ultims 24 anys escolars. ¿Que se permitix als mestres catalanistes adoctrinar als chiquets fent-los participar en les trobades d’Escola Valenciana? Miren vostes des de quan esta passant aço i voran com res de nou. ¿Que Joan Ribó parla en català? Com que es naixcut en Manresa i un convençut defensor de les tesis catalanistes. A lo millor el problema es dels que l’han votat coneguen estes circumstancies que ell mai ha amagat. Per lo manco ell es coherent i parla lo que defen, Rita no va ser capaç de dependre mai a parlar valencià i per a una volta que se llança fa el ridicul mes espantos en el dichos “caloret”

En tot aço no vullc eximir a Joan Ribó de les seues eixides de to penjant pancartes partidistes en el balco de l’ajuntament, com si fora la barana de sa casa; de les seues innecessaries provocacions en lo de les regnes magues republicanes; del seu terrible desconeiximent de l’historia prohibint que la Real Senyera entrara en el Tedeum d’Accio de Gracies en la Seu el 9 d’Octubre; del seu numeret anant en bici a l’ajuntament… dos dies; de la seua febra peatonalisadora que ha sumit en el caos el transit en zones de la ciutat a on mai havien hagut problemes; dels seu menyspreu a les tradicions valencianes amparant-se en un laicisme d’opereta; del seu supost desviadament de diners publics per a pagar-se viages de partit a Galicia…

Segurament si el PP i Rita hagueren fet una politica netament valencianista, com prometeren eleccio darrere d’eleccio, ara el balanç d’este any de tripartit catalanista seria molt pijor. Pero donat l’erratisme cultural dels anteriors, els actuals se ha convertit en mers imitadors en molts temes. Lo que deuria de ser un escandall si mos haguera vingut de nou, porta massa temps assumit per tots com per a sorprendre-mos. Als populars, i a Ciutadans tambe, les enchisaria que haguera una reaccio en lo carrer davant de les politiques anti valencianes del govern de Ribó. Pero ells ya s’encarregaren de fer-mos combregar en rodes del moli catalaniste i ara se troben en que ningu se creu la seua oposicio perque estan criticant lo mateix que ells han fet durant molts anys.

El meninfotisme sumat al “filldeputisme” d’este poble fan que mos adaptem rapidament a qualsevol canvi i situacio per contraria a mosatros que siga. D’atra manera el trauma causat per l’arribada a l’ajuntament del Cap i Casal d’un alcalde catalaniste, haguera segut de dimensions epiques. Pero en els actuals moments de divisio, apatia i falta de liderage pel que travessa el valencianisme, Joan Ribó i els seus poden estar tranquils i continuar fent les seues malifetes sense por a cap reaccio, ni en lo carrer, ni en les urnes. Un any despres continuem de derrota en derrota fins a la derrota final… !No tenim remey¡

Ex President del GAV i Vicepresident de la Coordinadora d’Entitats Culturals del Regne de Valencia)

Deja un comentario